Aktuelno (početna)

уторак, 12. јануар 2016.

Nova 2016-ta , novi zakoni i novi video

Novi zakon, koji će staviti tačku na hobi snimanje iz vazduha

Nova 2016-ta godina, osim što nam ne donosi nadu u bolje, donosi novi zakon o upotrebi bespilotnih letilica:

http://www.cad.gov.rs/docs/regulativa/Pravilnik%20o%20bespilotnim%20vazduhoplovima%20%28Sl%20glasnik%20RS,%20broj%20108-15%29.pdf

Zakon je donekle logičan: registrovanje letilice, polaganje ispita, podela zona letenja, zabrana letenja blizu aerodroma i vladinih objekata bez specijalnih dozvola i sl...
Na žalost sa druge strane, zakon donosi i par loših stvari, potrebno je za svaki let unapred tražiti dozvolu, što je maltene ne izvodljivo jer ne možete toliko dana unapred da predvite vremenske uslove, koji su najbitniji za rc letenje i snimanje.
Sledeća stvar koja je pogubna za hobi snimanje, je zabrana rc letenja i snimanja u urbanim područijima u ne privredne svrhe. Svrha ovog zakona, naravno zašita profesionalnih rc letača i snimanja od ,,divljaka,, i samim tim i hobi snimača ... No to je širok pojam, ako takse ne budu velike, možda se može naći neki modus i vršiti hobi snimanje preko organizacija.
Sumirano, dosta ne zgodan zakon, koji će verovatno imati poguban uticaj za rc letenje i snimanje iz hobija.

Do tada, evo jednog novog video snimka iz vazduha, Rafinerija nafte Beograd, sa akcentom na pogon za preradu rabljenog ulja, koji nije već dugo u funkciji.

Нема коментара:

Постави коментар